Einde dreigt voor Nederlands Instituut Turkije
Foto: NIT

Einde dreigt voor Nederlands Instituut Turkije

Het Nederlands Instituut Turkije (NIT) dreigt zijn deuren te moeten sluiten. Het instituut verkeert in financiële problemen nadat het ministerie van OCW besloot de subsidie niet te verlengen.

Op dinsdag 26 mei overlegde een groep van betrokkenen over een te bepalen strategie om het instituut te redden. Op 22 juni komt het bestuur van het NINO (Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten), de geldschieter van het NIT, bijeen waarin het definitieve besluit valt.

Het NIT is gevestigd in hartje Istanbul en houdt zich sinds 1958 bezig met historisch en archelogisch onderzoek. Daarnaast organiseert het lezingen en faciliteert het onderzoek voor Nederlandse studenten in Turkije.

De betrokkenen sturen binnenkort een brief naar het bestuur van het NINO. Daarin pleiten ze er onder andere voor meer onderwijsmogelijkheden aan opleidingen in Nederland aan te bieden. De betrokken hopen dat de nieuwe programma’s gepaard zullen gaan met bindende toezeggingen van de verschillende opleidingen tot afname.

Enno Maessen, promovendus aan de Universiteit van Amsterdam en als fellow verbonden aan het NIT, heeft goede hoop dat men met de nieuwe plannen het NINO over de streep kan trekken: “Als we erin slagen de gebruikers van het NIT centraal te stellen, moet het mogelijk zijn om het instituut in de toekomst open te houden,” aldus Maessen.

Maar ook als het meest nijpende gevaar kan worden afgewend zijn alle zorgen voor het NIT de wereld nog niet uit: “Er zal structureel meer geld gevonden moeten worden om het instituut open te houden en daarvoor moeten meer mensen hun betrokkenheid laten zien, in woord en daad,” weet Maessen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.