De Groene Amsterdammer

Hemd Turkse oppositieleider leidt tot verhit debat

Toen de in een wit hemdje geklede oppositieleider Kemal Kilicdaroglu in een caravan een maaltijd met rijst en bonen at, kon hij niet bevroeden dat deze scène onderwerp van een politieke rel zou worden. ‘Burger Kemal’, kopte Hürriyet afgelopen week boven de foto die was genomen tijdens de ‘gerechtigheidsmars’ deze zomer. Kilicdaroglu liep daarin van Ankara naar Istanbul om het gebrek aan gerechtigheid aan te kaarten. Hürriyet duikelde de foto op om te onderstrepen hoe gewoon Kemal is, een man van het volk.

Lees meer...

Het niemandsland van Turkse Nederlanders

Kamerbreed ontving premier Mark Rutte bijval voor de manier waarop hij optrad in de diplomatieke crisis met Turkije. Ook het electoraat vond in overgrote meerderheid dat Rutte goed handelde door de Turkse ministers die hier campagne wilden voeren voor het Turkse grondwetsreferendum van komende maand voortijdig te dwarsbomen. Het zou voor de vvd zomaar het beslissende duwtje in de richting van de ‘verkiezingswinst’ hebben kunnen betekenen.

Lees meer...

Turkse journalisten beginnen digitale muurkrant

Weggestopt tussen de vele woontorens en winkelcentra die Istanbul rijk is houdt het pas opgezette internetmedium Gazete Duvar (‘Muurkrant’) kantoor. Een kleine groep journalisten doet er z’n best journalistiek te bedrijven; een flinke opgave in Turkije, waar de professie klap op klap te verwerken krijgt. De afgelopen twee maanden alleen al verloren meer dan 2300 journalisten hun baan. In totaal zitten meer dan honderd journalisten gevangen.

Lees meer...

Oppositieclub is kampioen van Turkije

Een goede maand geleden trapten president Recep Tayyip Erdogan en premier Ahmet Davutoglu nog samen met andere hoogwaardigheidsbekleders een balletje in het nieuwe stadion van voetbalclub Besiktas. Beide heren wijdden zo nog voor de officiële opening de lege tribunes van de gerenoveerde Vodafone Arena in.

Lees meer...

Erdogan beschermt de Turkse tv-kijkers

‘Weten jullie wat er in het zuidoosten van het land gebeurt?’, vraagt Ayse via een inbelverbinding live op tv aan Beyazit Özturk, presentator van de populaire Beyaz Show. ‘Er worden hier baby’s, kinderen en moeders vermoord’, antwoordt ze zelf direct.

Lees meer...

Spreek niet, zie niet

De persvrijheid in Turkije is er beroerd aan toe – nog steeds. En dat ligt niet alleen aan de autoritaire premier Erdoğan en zijn AK-partij.

Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed