Syrische vluchtelingenkinderen in Reyhanli
Syrische vluchtelingenkinderen in Reyhanli Foto: Tan Tunali

Turken moeten vluchtelingen uit Syrië niet

Turkije krijgt schouderklopjes omdat het al meer dan 2 miljoen Syriërs heeft opgevangen. Maar steeds meer Syriërs worden weggehoond, gepest en bekogeld. ‘We zijn gevlucht uit Syrië, maar nu moeten we ook hier vrezen voor ons leven.’

‘Alles is gratis voor Syriërs, ze hoeven geen belasting te betalen en verblijven hier op kosten van de Turkse staat. Er is hier al zo veel armoede. Laat de regering eerst voor onze eigen burgers zorgen voor we al die Syriërs helpen’, fulmineert de huisvrouw Şükran Nalcıoğlu in haar appartement in de dure Istanbulse wijk Etiler.

De vrouw staat niet alleen met haar mening. Het Syrië-beleid van de Turkse regering is niet populair en in toenemende mate krijgen Syriërs in Turkije te maken met racistische reacties. Niet alleen van boze burgers maar ook van politici. Zo dreigde de gouverneur van Istanbul er onlangs mee Syriërs die zich niet gedragen naar vluchtelingenkampen nabij de grens te sturen.

Politici proberen bovendien garen te spinnen bij de onvrede in de samenleving. De leider van de grootste oppositiepartij CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, kreeg tijdens een partijcongres de handen op elkaar toen hij beloofde alleen voor zijn landgenoten te werken als zijn partij de parlementsverkiezingen van komend weekend wint. ‘Onze Syrische broeders sturen we terug naar Syrië’, zei Kılıçdaroğlu.

De meeste Syriërs leven in de buitenwijken van westelijke metropolen als Izmir en Istanbul en in de grensregio. Vorige maand gingen in de buitenwijk Guvercintepe in Istanbul een Syrische kapperszaak en een hotel waar tientallen Syriërs verbleven, in vlammen op. Woeste buurtbewoners gooiden stenen en vuurden zelfs kogels af op de ruiten van andere gebouwen waar Syriërs wonen en werken. Als bij wonder raakte niemand daarbij gewond.

Yassin zag het hotel naast zijn huis door de buurtbewoners werd bekogeld: ‘We zaten te kaarten met een groep vrienden toen we geschreeuw hoorden. Daarna sneuveldener ruiten indekamersnaast ons. We zijn drie jaar geleden uit Aleppo gevlucht omdat we daar niet veilig waren, maar nu moeten we hier ook vrezen voor ons leven’, zegt hij.

Voor Ibrahim Dinç, muhtar (dorpshoofd) vande wijk Güvercintepe, kwam de confrontatie niet onverwacht. ‘Dit zat eraan te komen.Er leven naar schatting zo’n 10.000 Syriërs in deze wijk. Velen vanhenwerken in naaiateliers voor hele lage lonen. Mensen die daar vroeger werkten, raakten hun baan kwijt. En de criminaliteit en het drugsgebruik zijn toegenomen. Dat alles veroorzaakt boosheid bij de oorspronkelijke bewoners’, zegt Dinç.

In de grensprovincie Şanlıurfa verbood de gouverneur vorige maand een demonstratie tegen de aanwezigheid van Syriërs in de stad. Toen enkele tientallen Turken toch de straat opgingen, vielen ze een groep Syrische voorbijgangers aan. Twee Syriërs belandden met verwondingen in het ziekenhuis.

De jongste tijd heeft de Turkse overheid de grenscontrole danig aangescherpt. Met name in de provincie Hatay, waar tot voor kort makkelijk personen en goederen de grens overstaken, ligt het illegal grensverkeer vrijwel stil. In een bufferzone aan de andere kant van de grens wachten tienduizenden Syriërs die het geweld in hun thuisland zijn ontvlucht. ‘Smokkelen is behoorlijk riskant geworden’, zegt U., een voormalige smokkelaar uit een grensdorpje in Hatay. ‘Bovendien is de situatie zo onoverzichtelijk dat je geen idee hebt met wie je zaken doet.’

De lokale economie, die sterk afhankelijk was va nde smokkel, heeft door de aangescherpte grenscontrole een flinke klap gekregen. Hoewel veel mensen het tegenovergestelde hopen, is het volgens U. onwaarschijnlijk dat Turkije na de verkiezingen de grenscontrole drastisch zal versoepelen. ‘Het is simpelweg te gevaarlijk. Behalve de humanitaire problemen die dat met zich mee zou brengen, is ook de veiligheid van Turkije in gevaar’, zegt U.

Volgens Sherwan, een Syriër die in de grensregio voor een ngo werkt, zit de angst er bij zijn landgenoten goed in. ‘Niemand weet wat er na de verkiezingen gaat gebeuren. Afhankelijk van het resultaat kan de status van Syriërs in Turkije zomaar veranderen. De mensen zijn niet tevreden met het beleid en de Syriërs zijn zo kwetsbaar dat ze alleen maar kunnen verliezen.’

Getagged onder :

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.