'We herkenden onze eigen krant niet meer'

'We herkenden onze eigen krant niet meer'

De Turkse politie zette afgelopen weekend traangas en waterkanonnen in tegen demonstranten voor het hoofdkantoor van de Feza mediagroep in Istanbul. De betogers demonstreerden tegen de beslissing van de rechter om een nieuw management bij de verschillende media van de groep aan te stellen. Onder andere Zaman, de grootste krant van het land, het Engelstalige Today's Zaman en persbureau Cihan behoren tot de Feza mediagroep.

Vrijdag waren agenten het gebouw binnengevallen, waar ze iedereen naar buiten werkten en interne communicatiesystemen afsloten. Zeynep Karatas, verslaggever van Today's Zaman, maakte het net niet mee. Ze was vlak voor de inval vertrokken. Toen ze thuis kwam, zag ze de beelden van politieagenten die haar bureau schoonveegden. In het weekend ging ze gewoon aan het werk, maar bij het voorbereiden van de krant moesten alle artikels langs drie curatoren passeren die de redactionele lijn bepalen.

'We maakten de krant zoals gewoonlijk, maar de volgende dag was het onze krant niet meer,' zegt Karatas. 'Toen ik zondagavond vertrok, was mijn artikel over een demonstratie voor vrouwenrechten gepland. Maar de volgende ochtend bleek het vervangen door nieuws over de opening van de derde brug over de Bosporus.' Drie kritische columns werden geweigerd en de voorpagina werd een lofzang op president Recep Tayyip Erdogan.

De overname van de mediagroep kwam aan de vooravond van de cruciale vluchtelingentop tussen de EU en Turkije. Op het moment van de overname trof EU-Commissievoorzitter Donald Tusk president Erdogan in Istanbul. Oppositiebewegingen in Turkije uitten onlangs veel kritiek op de relatieve stilte vanuit de EU op verslechterende mensenrechtensituatie in Turkije. Zo stelde de EU het jaarlijkse voortgangsrapport in oktober vorig jaar uit tot na de Turkse verkiezingen, naar later uit gelekte documenten bleek onder druk van president Erdogan. Hij dreigde vluchtelingen op bussen naar Europa te zetten.

De krant Zaman is nauw verbonden met de Gülen-beweging, die wordt geleid door de islamitische prediker Fethullah Gülen. Tot eind 2013 trok ze samen met de regerende AKP op tegen gemeenschappelijke seculiere vijanden als het Turkse leger. Nadat beide partijen toen gebrouilleerd raakten, opende de regering een heksenjacht op Gülenisten in het onderwijs, het gerecht, het politieapparaat en de media. Zaman ging een hele andere koers varen. Van regeringsgezind medium werd het een oppositiekrant.

Erdogan noemt de Gülen-beweging een terroristische organisatie die het ook economisch probeert te raken. Afgelopen weekend werden twee leden van de Raad van Bestuur van Boyak Holding, een conglomeraat met nauwe banden met de Gülen-beweging, gearresteerd.

De overname van Feza ging grotendeels onopgemerkt voorbij in de Turkse media, die in zwaar weer verkeren door het steeds autoritairdere optreden van Erdogan en de AKP-regering. In mainstream media zijn amper nog kritische artikels te vinden. Er zitten 33, vooral Koerdische, journalisten gevangen in Turkije.

Getagged onder :

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.