Het Financiële Dagblad

In Turkije dreigt een kennisvlucht

‘Vrijwel al mijn collega’s maken plannen om te vertrekken.’ Hakan Günes, universitair docent politicologie aan de Universiteit van Istanboel, ziet en hoort het vrijwel dagelijks. De repressieve atmosfeer en de vele aanslagen in Turkije zijn voor steeds meer mensen reden om een vertrek te overwegen. Günes ziet vooral collega’s met kinderen werken aan vertrekplannen. ‘De toekomst ziet er in dit land steeds somberder uit. Als er een alternatief mogelijk is, brengen deze mensen hun kinderen liever in een ander land groot.’

Lees meer...

Turkse toeristenindustrie kwijnt weg nu Russen wegblijven

KEMER - Eerdere zomers veranderde de Turkse badplaats Kemer aan de Middellandse Zee steevast in Klein-Rusland. Maar dit jaar blijven de Russen thuis. En dat is een grote aderlating voor de toch al in zwaar weer verkerende toeristenindustrie. De grote winkelstraat in Kemer, die volhangt met de laatste Russische mode, is leeg. Op zee stijgt sporadisch een paraglider op.

Lees meer...

Oppositie moet waken voor de wraak van de AK-partij

In de nasleep van de mislukte couppoging van afgelopen vrijdagavond verkeert Turkije in staat van verwarring. De couppoging kostte aan bijna 300 mensen het leven, verklaarde premier Binali Yildirim, die 15 juli uitriep als Dag van de Democratie. In het weekeinde gingen aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan en de regerende AK-partij in het hele land massaal feestend met Turkse vlaggen en portretten van hun leider de straat op.

Lees meer...

Grote financiële risico's voor megaprojecten Istanbul

Ze staan bekend als ‘de zotte projecten’. Een derde brug over de Bosporus en een derde vliegveld zijn twee projecten die reeds in aanbouw zijn. Ook ligt er een ontwerp voor een tweede Bosporus, een zeekanaal dat Kanal Istanbul heet, op de tekentafel. Doel van deze infrastructurele megaprojecten ten noordwesten van Istanboel is om het aanzien en de invloed van de Turkse regering te vergroten. Maar critici zijn, naast de financiële risico’s, vooral bang voor de ecologische gevolgen ervan.

Lees meer...

Aanslag in toeristisch centrum Istanbul eist elf levens

Bij een zelfmoordaanslag in het toeristische centrum van Istanboel zijn elf mensen omgekomen en vijftien mensen gewond geraakt. Een zelfmoordenaar blies zich in de ochtend bij het hippodroom naast de Blauwe Moskee op. Premier Ahmet Davutoglu zei dat de dader een buitenlands lid van Isis is. Tien van de dodelijke slachtoffers zijn Duits.

Lees meer...

'De politiek van geweld heeft gewerkt'

DIYARBAKIR – Waar niemand vooraf rekening mee had gehouden, gebeurde afgelopen zondag toch. De AKP heroverde zijn meerderheid in het Turkse parlement, nadat het die bij verkiezingen op 7 juni voor het eerst in 13 jaar was kwijtgeraakt.

Lees meer...

Zelfcensuur houdt slecht nieuws over de economie uit Turkse media

De Turkse economie heeft het moeilijk, maar niemand mag het weten. De groei en het consumentenvertrouwen lopen terug, terwijl de werkloosheid en de inflatie stijgen. Geen best rapport voor de regerende AKP, die bij de cruciale parlementsverkiezingen van aankomende zondag de kiezer om een nieuw mandaat vraagt. De partij doet er dan ook alles aan om slecht economisch nieuws aan het oog van het electoraat te onttrekken.

Lees meer...

Informele 'kofferhandel' in Istanbul lijdt onder val van roebel

'We eten alleen nog maar rauwkost', grapt winkelier Fahri Uzun terwijl hij een wortel naar binnen werkt. 'Vroeger was dit een bruisend theehuis waar de kebabs niet aan te slepen waren.' Nu eet alleen de eigenaar van het theehuis met Uzun mee. Het kelderen van de Russische roebel, die vanaf vorige zomer dan de helft van zijn waarde verloor, heeft de Istanboelse wijk Laleli hard getroffen.

Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed