'De politiek van geweld heeft gewerkt'
Foto: Mirjam Schmitt

'De politiek van geweld heeft gewerkt'

DIYARBAKIR – Waar niemand vooraf rekening mee had gehouden, gebeurde afgelopen zondag toch. De AKP heroverde zijn meerderheid in het Turkse parlement, nadat het die bij verkiezingen op 7 juni voor het eerst in 13 jaar was kwijtgeraakt.

Het opgelaaide geweld en de nationalistische campagne deed kiezers die vrezen voor verdere instabiliteit bij de AKP terugkeren. De door president Erdogan opgerichte partij won met name stemmen van de ultra-nationalistishe MHP, maar ook in het zuidoosten won het stemmen terug van de pro-Koerdische HDP, die net boven de kiesdrempel van 10% uitkwam.

‘Het volk heeft duidelijk voor stabiliteit gekozen,’ zei premier Ahmet Davutoğlu triomantelijk tijdens zijn balkontoespraak tijdens de verkiezingsnacht in Ankara. De AKP won met 49,5% van de stemmen, een uitslag die de partij met 317 zetels een ruime meerderheid in het parlement oplevert. Het komt daarmee net niet aan de 330 zetels die nodig zijn om een grondwetsreferendum uit te schrijven. Het vlottrekken van de economie lijkt de eerste prioriteit voor een nieuwe regering.

Vredesproces

Op straat in Diyarbakir, de grootste stad in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije, hoopt men dat de AKP terugkeert naar de onderhandelingstafel. Het vredesproces tussen de PKK en de Turkse staat is voorlopig ten einde, nadat het geweld afgelopen zomer oplaaide. ‘Nu konden mensen hun winkels dagenlang niet openen. Daarom zijn sommige conservatieve kiezers die hun stem bij de vorige verkiezingen aan de HDP toevertrouwden teruggekeerd naar de AKP,’ zegt de 45–jarige Nizam, die een ontbijtsalon runt in de wijk Sur.

Tot twee weken geleden was het historische centrum het décor van gewelddadige confrontaties tussen de Turkse ordetroepen en PKK-jeugd. De plekken waar barricades waren opgetrokken zijn nog altijd zichtbaar in de vorm van kuilen in de smalle, kleurrijke straatjes. ‘Door het conflict in de steden uit te vechten heeft de PKK de HDP veel stemmen gekost,’ zegt Nizam, terwijl hij uit Syrië gesmokkelde thee serveert.

Propaganda

In Diyarbakir vraagt men zich af of de nieuwe regering het vredesproces zal hervatten en daarmee het geweld van de laatste maanden een halt toe zal roepen. Een groep Koerdische, politieke activisten heeft weinig fiducie in de intenties van de AKP. ‘De politiek van geweld heeft gewerkt,’ zegt Esra, een 22-jarige activist en rechtenstudent. ‘In de aanloop naar de verkiezingen vielen honderden doden. Na de bomaanslagen in Ankara beschuldigde de AKP de PKK verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. Iedereen die de Turkse media volgt, gaat die propaganda geloven,’ vult collega-activist Cengiz (25) aan.

Vahap Çoşkun, professor Politicologie aan de Dicle Universiteit in Diyarbakir, is niettemin hoopvol gestemd over een mogelijke hervatting van het vredesproces, al erkent hij dat het gepolariseerde klimaat moet worden doorbroken: ‘Uiteindelijk denk ik dat Turkije op de lange termijn niet anders kan dan het vredesproces hervatten, linksom of rechtsom. Het is de wens van de achterban van zowel de HDP als de AKP,’ aldus Çoşkun.

Naast de economie en het vredesproces is ook het vluchtelingenvraagstuk van groot belang voor de EU. De Duitse bondskanselier Angela Merkel bezocht Turkije twee weken geleden waar ze een voorlopig akkoord bereikte over de vluchtelingencrisis. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders kondigde gisteren direct aan dat hij snel met de nieuwe regering om de tafel wil.

Link FD: http://fd.nl/economie-politiek/1125555/de-politiek-van-geweld-heeft-gewerkt

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.