Aanslag in toeristisch centrum Istanbul eist elf levens
Foto: Tan Tunali

Aanslag in toeristisch centrum Istanbul eist elf levens

Bij een zelfmoordaanslag in het toeristische centrum van Istanboel zijn elf mensen omgekomen en vijftien mensen gewond geraakt. Een zelfmoordenaar blies zich in de ochtend bij het hippodroom naast de Blauwe Moskee op. Premier Ahmet Davutoglu zei dat de dader een buitenlands lid van Isis is. Tien van de dodelijke slachtoffers zijn Duits.

Het afgelopen halfjaar kreeg Turkije te maken met verschillende grote terroristische aanslagen. In Suruc aan de Syrische grens kwamen op 20 juli 32 socialistische jongeren op weg naar Kobani om het leven. Op 10 oktober kwamen 102 mensen om het leven bij een dubbele zelfmoordaanslag bij een vredesdemonstratie in de hoofdstad Ankara. Bij beide aanslagen was de Koerdische beweging het voornaamste doelwit. Hoewel de achtergrond van geen van beide aanslagen echt aan het licht kwam, is de betrokkenheid van Isis in beide gevallen zeer waarschijnlijk. Desondanks ziet Turkije de PKK nog altijd als een grotere vijand dan Isis. De winst die Koerdische troepen boeken in Noord-Syrië doet de regering vrezen voor een groeiend Koerdisch momentum.

‘Bovendien levert de strijd met de PKK stemmen op en de strijd met Isis niet’, stelt analist Metin Gurcan, verbonden aan de Bilkent Universiteit in Ankara. ‘Maar de Turkse regering zal zich na deze aanslag serieus moeten afvragen welke strijd belangrijker is. Door groeiende internationale, met name Duitse druk, is een serieuzere bestrijding van Isis onontkoombaar. Een geïntegreerde benadering, waarin zowel de veiligheidsdiensten als de bureaucratie beter gaan samenwerken en waarbij Turkije ook serieuzere steun aan zijn internationale bondgenoten gaat verlenen is noodzakelijk’, aldus Gurcan.

Deze aanslag in Istanboel lijkt gericht op de toerismesector, die naar aanleiding van de Turks-Russische spanningen al flinke verliezen moest incasseren. Direct na de aanslag vervoerden ambulances de doden en gewonden naar nabijgelegen ziekenhuizen en zette de politie het gebied af met dranghekken. Cameraploegen en politieagenten namen de plek van de toeristen in rondom het hippodroom, terwijl een politiehelikopter boven het afgezette gebied cirkelde. Op last van de gouverneur werd het museum Aya Sofia gesloten voor bezoekers.

Mahmut Aslan, ober in het lege café Green Corner, direct achter de Aya Sofia, houdt zijn hart vast voor de komende tijd. ‘Als het zo doorgaat bedienen we binnenkort alleen nog maar politieagenten en journalisten’, zegt Aslan, die twee weken geleden overkwam uit Diyarbakir, zijn geboorteplaats in het zuidoosten van het land. ‘In mijn wijk geldt al wekenlang een uitgaansverbod. Daarom kwam ik naar Istanboel om te werken, maar nu is het leven hier ook onzeker’, aldus Aslan. Turkse ordetroepen voeren sinds enkele weken operaties uit in het zuidoosten van het land, met grote aantallen burgerslachtoffers en ontheemden tot gevolg.

In een toespraak direct na de aanslag herhaalde president Erdogan hetzelfde discours als na de eerdere aanslagen, waarbij hij verschillende Koerdische en linkse organisaties noemde. ‘Voor ons is er geen verschil tussen de PKK, de PYD, YPG, DHKP-C, of wat hun afkorting ook moge zijn. De ene terroristische organisatie verschilt niet van de andere.’ Ook bekritiseerde hij een groep buitenlandse academici die afgelopen week in een gezamenlijke verklaring kritiek leverde op de Turkse staat voor de militaire operaties en uitgaansverboden in het zuidoosten. ‘Kies een kant. Je bent voor de Turkse regering, of je bent voor de terroristen’, hield de Turkse president hen voor.

 

Getagged onder :

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.