Turkse toeristenindustrie kwijnt weg nu Russen wegblijven
Foto: Tan Tunali

Turkse toeristenindustrie kwijnt weg nu Russen wegblijven

KEMER - Eerdere zomers veranderde de Turkse badplaats Kemer aan de Middellandse Zee steevast in Klein-Rusland. Maar dit jaar blijven de Russen thuis. En dat is een grote aderlating voor de toch al in zwaar weer verkerende toeristenindustrie. De grote winkelstraat in Kemer, die volhangt met de laatste Russische mode, is leeg. Op zee stijgt sporadisch een paraglider op.

Poetin kondigde afgelopen november eigenhandig de toeristenstop naar Turkije aan, als reactie op het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig bij de Turks-Syrische grens. Die Russische druk werkte: Erdogan dacht aan Turkije's geopolitieke belangen en maakte zijn excuses. Maar al hief Rusland onlangs de toeristenstop op, het huidige vakantieseizoen is verloren. Een gevoelige klap voor de Turks economie. Vorig jaar bedroeg de omzet van de toeristische industrie nog $ 31.4 mrd (€ 28,30 mrd).

De dramatische daling van de toeristeninkomsten blijkt uit de cijfers over de maand juli. Vorig jaar bezochten in die maand meer dan 573.000 Russische toeristen de provincie Antalya. Dit jaar waren dat er slechts 10.090, zo blijkt uit reizigersinformatie van het vliegveld in Antalya. In de eerste zes maanden van 2015 kwamen er 1.077.318 Russen naar Antalya — van wie het merendeel naar Kemer afreisde. In dezelfde periode dit jaar waren dat er slechts 33.387. In Kemer hebben sommige hotels niet eens de moeite genomen om de deuren te openen.

Lege souvenirwinkel

De 46-jarige Onur Keskin runt al van jongs af aan met zijn familie een souvenirwinkel in Kemer, op steenworpafstand van het strand. Daar zijn, met het uitblijven van de Russen, nu vooral lokale toeristen te vinden. ‘Ik heb het nog nooit zo slecht meegemaakt als deze zomer,' zegt hij. Dat komt volgens hem omdat Turkije's politieke leiders de verkeerde keuzes maken. 'Je kan niet met iedereen ruzie maken en dan toch verwachten dat mensen naar jouw land komen. Ik hoop dat we onze Russische vrienden snel weer kunnen verwelkomen.' Daarmee verwoordt Keskin de vurige wens van alle inwoners van Kemer.

Maar na een reeks terroristische aanslagen en de couppoging van afgelopen maand zijn buitenlandse toeristen huiverig om naar Turkije te komen. Vanwege die angst heeft een team van Russische veiligheidsinspecteurs afgelopen week Turkije bezocht. Dat gaf zijn fiat om zo snel mogelijk weer chartertoestellen te laten vliegen vanaf Rusland na Turkse toezeggingen over aangescherpte veiligheidscontroles.

Serene rust

De Russen die wél gekomen zijn, voelen zich veilig in Kemer, waar afgezien van discomuziek 's avonds een serene rust heerst. Oleg Ledyashov uit Sint-Petersburg is hier voor het achtste jaar op rij met zijn vrouw Julia. ‘Even dachten we dat we onze vakantie ergens anders moesten doorbrengen,' zegt Ledyashov. 'Maar toen het verbod werd opgeheven, konden we toch naar Turkije. Daar zijn we blij om, want we beschouwen dit als ons tweede huis', zegt de Rus, die het vooral erg waardeert dat vrijwel iedereen in Kemer Russisch spreekt.

Tijdens Erdogans bezoek aan Rusland deze week zullen Poetin en Erdogan belangrijke geopolitieke zaken bespreken. Maar hoe die gesprekken ook verlopen, ze zullen weinig effect hebben op het aantal toeristen deze zomer in Kemer.

Lees ook op fd.nl
Getagged onder :

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.