Het Parool

Turkse bouwwoede niet te stoppen

Een groepje meeuwen pikt resten vis weg tussen de bergen hout en plastic. Decennialang behoorden de vogels met toeristen en werknemers uit de buurt tot de vaste bezoekers van de vismarkt in Karaköy, gelegen aan de Gouden Hoorn in Istanbul. Zonder aankondiging werkten bulldozers van de gemeentepolitie onlangs rond vier uur 's ochtends de markt tegen de vlakte. Daarbij namen ze ook de aangrenzende theetuinen en een flink aantal bomen me.

Geschokte marktkoopmannen konden de volgende ochtend hun ogen niet geloven. 'Ik werk hier al dertig jaar,' vertelt visverkoper Mustafa Kemal Erdogan. 'Er deden wel geruchten de ronde dat de gemeente iets met dit gebied wilde doen, maar dat ze ons tijdens de ramadan op zo'n manier van onze inkomsten zouden beroven, had ik niet verwacht.'

Lees meer...

Nabestaanden Soma op zoek naar gerechtigheid

'Pinar Gezer, vrouw van Zeki Gezer', 'Nursel Kocabas, vrouw van Mustafa Kocabas', 'Ismail Çolak, vader van Ibrahim Çolak': één voor één noemen de nabestaanden van de grootste mijnramp in de Turkse geschiedenis hun eigen namen en die van hun overleden dierbaren op. Het gaat gepaard met een onophoudelijk collectief gesnik.

Een enkeling kan het ondanks een waarschuwing van de rechter niet laten de verdachten wat toe te bijten. "Ik hoop dat Allah jullie dezelfde straf zal geven als de straf die jullie mij hebben gegeven," roept Hüsniye Coskun, die haar man Zeki verloor. De mengeling van intens verdriet en woede zorgt voor een naargeestig gevoel in het tot rechtszaal omgebouwde cultureel centrum. Advocaten, journalisten en gendarmerie horen het met vochtige ogen aan.

Lees meer...

27 graden in Istanboel

Vier oude bazen kijken me, net terwijl ik een slok water neem, boos aan van achter hun rummikubbordjes. Ik voel me betrapt en weinig empathisch. Normaal gesproken drinken de heren sloten thee, maar tijdens de ramadan rummikubben ze met een droge mond. Ik had dus kunnen weten dat ze aanstoot zouden nemen aan mijn slok.

Lees meer...

Radio voor een nieuw Syrië

Obai Sukars ogen lichten op als hij over zijn werk praat. Weggestopt in een grijs gebouw aan de rand van Istanboel zette hij een jaar geleden het Syrische radiostation Al Kul op.

Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed