Overige

Turkey on the Edge: Strijd voor democractie tegen de klippen op

Een strijd tegen de klippen op voor een democratie in zwaar weer. Alle vier de bevriende activisten die filmmaker Imre Azem volgt in zijn film Turkey on the Edge voeren hem. Azem laat zien hoe ze in de nasleep van de mislukte couppoging in de zomer van 2016 en in de aanloop naar het grondwetsreferendum van april 2017 ondanks intimidatie, geweld en repressie toch hoop proberen te houden voor een democratische toekomst van hun Turkije.

Lees meer...

De rode kaart van Anatolië

Salih Dursun ging met zijn rode kaart de wereld over. Hij was de vierde speler van Trabzonspor die het afgelopen weekeinde in de wedstrijd tegen Galatasaray van het veld werd gestuurd. Uit woede over de derde rode kaart van zijn team rukte hij de kaart uit handen van scheidsrechter Deniz Ateş Bitnel om hem vervolgens aan de verbouwereerde leidsman voor te houden.

Lees meer...

Onbegrip in het DNA

Opnieuw vormt het rauwe Anatolische landschap het decor voor een meeslepende film van de Turkse filmmaker Nuri Bilge Ceylan. Ceylan behandelt in Winter Sleep universele thema’s als vergeving, spijt en klassenstrijd, en neemt terloops ook de staat van de Turkse samenleving onder de loep.

Lees meer...

My wet Turkish wedding

Dolgelukkig, maar tegelijkertijd triest van binnen. Met deze gemengde gevoelens lieten Turkse bruidsparen zich portretteren toen ze in het huwelijksbootje stapten. Figuurlijk, want in werkelijkheid was er geen boot te bekennen. De paren stapten met bruidskledij en al het water in, als vorm van creatief protest tegen de hydro-elektrische centrales in aanbouw, even verderop.

Lees meer...

Het wordt een lange zomer voor Erdogan en Turkije

De wolkbreuk die zich op de late zondagavond boven Istanbul openbaarde, bood de demonstranten en de politie tussen al het geweld door een broodnodige adempauze. Het kon de nare smaak van de gebeurtenissen in de derde week van het protest in Turkije echter niet definitief wegspoelen. Daarvoor was er al te veel gebeurd.

Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed