De rode kaart van Anatolië

De rode kaart van Anatolië

Salih Dursun ging met zijn rode kaart de wereld over. Hij was de vierde speler van Trabzonspor die het afgelopen weekeinde in de wedstrijd tegen Galatasaray van het veld werd gestuurd. Uit woede over de derde rode kaart van zijn team rukte hij de kaart uit handen van scheidsrechter Deniz Ateş Bitnel om hem vervolgens aan de verbouwereerde leidsman voor te houden.

De Turkse voetbalbond beraadt zich over een gepaste schorsing voor Dursun, maar voor velen in Turkije was hij een held die opstond tegen alles wat er mis is met het Turkse voetbal. Sinds jaar en dag domineren ‘de grote drie’ uit Istanbul de Turkse competitie: Galatasaray, Fenerbahçe en Beşiktaş maken uit wie er kampioen wordt, met een sporadische onderbreking van een kleinere club uit Anatolië.

De grote clubs behalen de titels met hulp van onduidelijke geldstromen en wijdverbreide corruptie. In 2011 werd Fenerbahçe kampioen op basis van een beter doelsaldo, Trabzonspor werd tweede. Hoewel bewezen is dat de titel gekocht was, staat Fenerbahçe bij de Turkse voetbalbond nog altijd als kampioen in de boeken. Anatolische teams als Trabzonspor moeten het doen met de zure druiven.

Door heel Turkije gingen sympathisanten van Dursun de straat op om met rode kaarten in de hand te demonstreren. Talkshows, die normaal gesproken de roerige Turkse politiek bespreken, hadden het nu over de rechtsback ban Trabzonspor. Salih Dursun gaf zijn kaart namens heel Anatolië, tegen de corruptie van het Turkse voetbal.

Lees op hardgras.nl

Gerelateerde items (op tag)

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.