Trouw

Martelaarschap als politiek instrument

Rabiye Yilmaz heeft haar boodschappentas even neergezet. In het drukke metrostation van Yenikapi kijken tientallen mannen en vrouwen haar vanaf levensgrote zwarte pilaren aan. Allen sehit, martelaren, volgens de Turkse staat. In de nacht van de mislukte coup, 15 juli, wierpen ze zich heldhaftig voor tanks om de democratie in het land te redden. Tussen zich naar hun werk spoedende mensen laat de 46-jarige huisvrouw zich door haar zoon op de foto zetten met haar helden. "Als zij er niet geweest waren, zouden we hier nu niet zo in vrijheid rond kunnen lopen", vertelt ze met volgelopen ogen.

Lees meer...

Oppositie vanaf de zolderkamer

ISTANBUL - Nu bijna alle Turkse media die een tegengeluid lieten horen gesloten zijn, neemt een kleine groep werkloze journalisten het heft in eigen hand. Via mobiele telefoons zenden ze talkshows uit waarvoor op de reguliere kanalen geen plaats meer is.

Lees meer...

Ontslagen academici beginnen alternatieve academie

KOCAELI - Het kleine zaaltje van onderwijsvakbond Egitim-Sen is tot de nok toe gevuld. Zo'n 100 studenten, docenten en andere belangstellenden staan van de deuropening tot op het balkon. Ze zijn afgekomen op een lezing van de vorige maand door de Universiteit van Kocaeli ontslagen politicoloog Güven Bakirezer. Hij spreekt ondanks zijn recente congé met pretoogjes over de vrijheid van meningsuiting en het gebrek daaraan in het Turkije van vandaag de dag. John Stuart Mill's klassieker 'On Liberty' vormt de leidraad.

Lees meer...

Verder leven tussen de puinhopen

DIYARBAKIR - Bovenop een dak aan de rand van Sur, het historische centrum van Diyarbakir, kijkt Dogan tussen de gedroogde pepers neer op wat eens zijn huis was. Twee oranje graafmachines zetten hun tanden in het puin. Stofwolken stijgen op en vrachtwagens voeren de brokstukken af naar een dumpplek ver buiten de historische stadmuren. Als hij tijd heeft, en uit het oog van politie weet te blijven, komt hij kijken naar de plek waar zijn drie kinderen opgroeiden.

Lees meer...

Keer op keer ligt het leven onder vuur in Tunceli

TUNCELI - Aan het begin van toegangsweg van de Munzurvallei controleren zwaargewapende politieagenten de kofferbak van iedere auto die de vallei in en uit wil. Alleen voetgangers die geen verdenking op zich werpen, zoals jongeren in hun zwembroek of met vishengel, mogen doorlopen. Zij recreëren tussen de uitgebrande auto’s en verbrande stukken bos, stille getuigen van gruwelijkheden van gisteren en vandaag.

Lees meer...

'Westerse dubbelhartigheid’ stoot Turken tegen de borst

ISTANBUL - Westerse media met een focus op de ‘heksenjacht’ en westerse politici die wel de reactie van de regering maar nauwelijks de couppoging zelf veroordeelden zijn deze dagen de gebeten hond in Turkije. ‘Niets maakt mij banger dan de Westerse obsessie met Erdogan.’ Zo besluit Nuray Mert haar column in de Turkse krant Hürriyet Daily News. Mert beklaagt zich over de westerse houding na de mislukte coup van vijftien juli. Europa en de Verenigde Staten zouden Erdogan verwijten dat hij een heksenjacht op tegenstanders begint, maar zich nauwelijks uitspreken tegen de poging tot staatsgreep die daaraan voorafging. Mert is bepaald niet de enige in Turkije die zo denkt. Kranten staan vol met vergelijkbare, vaak minder subtiel verwoordde, stukken.

Lees meer...

Ouders militairen houden hun eigen wake

ISTANBUL - Op de bovenste verdieping van het gerechtsgebouw in Istanbul is op kniehoogte een hek opgetrokken. Daarachter staan familieleden van de militairen die op de avond van de coup en masse zijn gearresteerd. Reikhalzend proberen ze op hun tenen een glimp op te vangen van hun kinderen. Enkele arrestanten worden in de verte naar een andere vleugel van het gebouw overgebracht. ‘Turgut,’ roept een moeder in de hoop dat haar zoon erbij zit. Tevergeefs.

Lees meer...

Turkse boodschap: spreek niet met of over Koerden

Zo’n 100 mensen demonstreren rondom een persconferentie in de brandende zon voor het gebouw van de kleine Koerdische krant Özgur Gündem. Het zweet druipt van hun voorhoofden. Een cordon oproerpolitie en een dozijn civiele agenten slaat het tafereel direct achter hen gaande. De demonstranten zijn bijeen om te protesteren tegen de arrestatie van drie mensenrechtenadvocaten, afgelopen maandag.

Lees meer...

Demirtas: 'Onder Erdogan komt er nooit vrede'

Nog geen jaar geleden zagen vriend en vijand hem als dé hoop voor een democratischer Turkije. Maar nu staat HDP co-leider Selahattin Demirtas van alle kanten onder druk. De voormalige mensenrechtenadvocaat Selahattin Demirtas leidde de HDP naar een verrassende verkiezingsoverwinning met een positief verhaal over verdraagzaamheid en tolerantie.

Lees meer...

Valt er nog een beetje te lachen in Turkije, onder Erdogans censuur?

'De lange arm van Ankara' vatte de Duitse cabaretier Jan Böhmermann deze week stevig in de kraag. Zijn dreigende vervolging is uniek in Duitsland, maar in Turkije zelf strijden satirici al sinds jaar en dag tegen censuur en intimidatie. Zo ook cartoonist Ercan Akyol. Hij werkt voor de krant Milliyet, die de laatste jaren steeds meer onder invloed van de Turkse regering kwam.

Lees meer...

Angst, boosheid en repressie in Turkije

ANKARA - Op de foto's kijken ze vol levenslust de wereld in. De afbeeldingen van de 37 slachtoffers liggen op een bed van honderden rode anjers, direct achter de plek waar ze zondagavond om het leven kwamen. De tweede aanslag in een maand tijd in het hart van de hoofdstad sleept Turkije verder een steeds diepere geweldsspiraal in. De bewoners van Ankara hervatten hun levens, zij het met tegenzin.

Lees meer...

Diyarbakir: de vergeten, verwoeste stad

Het historische centrum van Diyarbakir, omringd door iconische, uit basaltsteen opgetrokken stadswallen, verkeert in staat van beleg. Niet langer bevolken zonnebloempitten etende jongeren de muren. Sinds drie maanden zijn die het domein van zwaarbewapende politieagenten die bij iedere toegangspoort controleposten met Turkse vlaggen geïnstalleerd hebben. Hoewel de echte exodus al achter de rug is - 20.000 mensen pakten reeds hun biezen - ontvluchten Koerdische families nog dagelijks de oude stad.

Lees meer...

Wat Turkije ook doet, zij zullen naar Europa gaan

ÇEŞME - Tussen de verlaten vakantiebungalows op het schiereiland Çesme loopt Yasin, een 28-jarige Koerd uit Iran. In zijn hand een plastic tas vol proviand, zijn kleding bedekt met witte zoutkringen die de Egeïsche Zee de nacht ervoor achterliet. Toen waagde hij met 44 anderen de tocht naar het Griekse eiland Chios, drie kilometer van de Turkse kust. Ver kwamen ze niet. Net onderweg voer hun rubberboot op een steen en kapseisde. In paniek gooiden de inzittenden al hun baggage overboord.

Lees meer...

Niks te verliezen, behalve het leven

EDIRNE - Toen Rawad Mater van de facebookgroep Crossing No More hoorde, sloot hij zich direct aan. Een maand geleden waagde hij de oversteek naar Griekenland. Maar toen het rubberbootje halverwege lek raakte, dreven de golven hem terug naar Turkije. Nu eist hij met de ongeveer drieduizend andere leden van de groep een veilige toegang tot Europa: over land.

Lees meer...

Groene Weg moet Arabische toeristen naar de Zwarte Zee lokken

AYDER - “Het is hier één grote vuilnisbelt geworden,” vertelt Yavuz Selim Yıldırım, terwijl hij borden kebap voor de obers neerzet. Yıldırım werkt als kok in het restaurant De Waterval in Ayder, een bergplaatsje groene bergen van Rize. Tien jaar geleden hoedde zijn familie daar nog koeien, een activiteit waar nu een boete van 88 lira op staat.

Lees meer...

Brandende bergen en dichte rolluiken

ŞEMDINLI – Het is aardedonker in de straten van Şemdinli, een kleine stad in het uiterste zuidoosten van Turkije. Het Teras Café is één van de weinige zaken die zijn deuren niet heeft gesloten. Bezoekers zijn op een hand te tellen. Café-eigenaar Abdurrahman Baran Erdem speelt uit verveling een potje rummikub op zijn smartphone. ‘Twee weken geleden zat het hier iedere avond helemaal vol,’ zegt hij beteuterd als hij zijn lege zaak aanschouwt. Volgende week vertrekt hij naar Istanbul om daar in de zaak van zijn oom te gaan werken.

Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed