Demonstranten betuigen tijdens een persconferentie hun solidariteit met Ozgur Gundem en de gearresteerde gasthoofdredacteuren / Çiçek Tahaoğlu
Demonstranten betuigen tijdens een persconferentie hun solidariteit met Ozgur Gundem en de gearresteerde gasthoofdredacteuren / Çiçek Tahaoğlu

Turkse boodschap: spreek niet met of over Koerden

Zo’n 100 mensen demonstreren rondom een persconferentie in de brandende zon voor het gebouw van de kleine Koerdische krant Özgur Gündem. Het zweet druipt van hun voorhoofden. Een cordon oproerpolitie en een dozijn civiele agenten slaat het tafereel direct achter hen gaande. De demonstranten zijn bijeen om te protesteren tegen de arrestatie van drie mensenrechtenadvocaten, afgelopen maandag.

Het betreft Erol Önderoglu, journalist en Turkije-vertegenwoordiger van de ngo Verslaggevers Zonder Grenzen (RSF), Sebnem Korur Fincanci, een prominente forensische arts en voorzitter van de mensenrechtenorganisatie TIHV, en schrijver/journalist Ahmet Nesin. Alle drie werden ze gisteren in afwachting van hun proces gevangengenomen op verdenking van terreurpropaganda. Reden: ze traden als onderdeel van een solidariteitscampagne één dag op als gasthoofdredacteur van Özgür Gündem.

Özgür Gündem-redacteur Zana Kaya vertelt op de redactievloer hoe de campagne aanvankelijk tot stand kwam: ‘Onze krant is de afgelopen tijden met talloze rechtszaken geconfronteerd. Redacteuren hebben aanklachten lopen of zijn veroordeeld. Door deze campagne hoopten we daar aandacht voor te genereren.’ Dat lukte, met nieuwe aanklachten tegen 38 van de 52 gasthoofdredacteuren tot gevolg.

Gisteren nam Cumhuriyet-hoofdredacteur Can Dündar de symbolische taak van gasthoofdredacteur op zich. De arrestaties schrikken Dündar, onlangs veroordeeld tot 5 jaar en 10 maanden cel voor het onthullen van staatsgeheimen, niet af: ‘Als ze ons zeggen niet naar een krant te komen, gaan we alsnog. Als ze ons zeggen een bepaald tv-station niet te bekijken, kijken we alsnog. Zo verdedigen we onze rechten,’ zei hij bij aanvang van de redactievergadering.

De solidariteit is opmerkelijk; Özgür Gündem is als krant die geregeld zijn steun aan de PKK uitspreekt geen natuurlijke bondgenoot van deze seculiere oppositie. Maar de ingeperkte vrijheid dwingt dissidenten tot deze coalitie.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Zeid Ra’ad al Hussein sprak onlangs zijn zorgen uit over het gebrek aan toegang voor verslaggevers en rapporteurs in het zuidoosten van het land. Sinds afgelopen zomer is het conflict tussen het Turkse leger en de militante Koerdische beweging PKK daar opgelaaid met honderden doden aan beide kanten en onder de burgerbevolking tot gevolg. Voor de redacteur Zana Kaya gaat van de arrestaties dan ook een duidelijke boodschap uit: ‘Spreek niet met of over de Koerden.’

De aanwas van aspirant- gasthoofdredacteurs is na de arrestaties niet geslonken. Integendeel. Eerder op de dag betuigde een bonte verzameling van journalisten en activisten hun solidariteit met de aangeklaagden én met Özgür Gündem. De krant ontving reeds 108 toezeggingen voor een toekomstig gasthoofdredacteurschap.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.