Foto: Tan Tunali
Foto: Tan Tunali

Ouders militairen houden hun eigen wake

ISTANBUL - Op de bovenste verdieping van het gerechtsgebouw in Istanbul is op kniehoogte een hek opgetrokken. Daarachter staan familieleden van de militairen die op de avond van de coup en masse zijn gearresteerd. Reikhalzend proberen ze op hun tenen een glimp op te vangen van hun kinderen. Enkele arrestanten worden in de verte naar een andere vleugel van het gebouw overgebracht. ‘Turgut,’ roept een moeder in de hoop dat haar zoon erbij zit. Tevergeefs.

Familieleden die niet op hun tenen staan hangen met een lege blik en volgelopen ogen tegen de muur. Velen voor de vierde dag achtereen. Zo ook een 41-jarige kok uit Istanbul, wiens zoon juist zijn middelbare school had afgerond bij één van de militaire opleidingen in Istanbul. De kersverse officier werd voor een oefening naar de kazerne geroepen en is daar volgens zijn vader met zijn collega’s in de nacht van de couppoging gearresteerd.

De vader is ontdaan: “Ik heb mijn zoon aan de staat toevertrouwd en kijk nu”, zegt hij. “Ik ben een beetje nationalistisch en dacht dat een carrière in het leger onze familie trots zou maken.” Hij bezweert dat de carrière van zijn zoon in het leger voorbij is als hij vrijkomt. “Hierna is het genoeg. Laten ze zelf maar hun leven wagen voor hun machtsspelletjes.”

Een echtpaar even verderop kwam halsoverkop naar Istanbul vanuit hun dorp aan de Middellandse Zeekust toen op de kazerne waar hun zoon gestationeerd was arrestaties plaatsvonden. Hun oudste zoon was inderdaad onder de arrestanten. Hun jongere zoon voert zijn dienstplicht uit in uiterste zuidoosten van het land, waar het bloedige conflict met de PKK woedt. Trots laat de moeder een foto van haar beide zoons zien. Knappe, gespierde jongemannen met zonnebril. De een verzeild in een oorlog, de ander in een couppoging.

Naast verdriet en boosheid hangen ook angst en verwarring in de muffe lucht. “Hoe kan een land feest vieren met trommels en fluiten terwijl er meer dan 200 mensen zijn doodgegaan en niemand weet wat ons morgen te wachten staat,” vraagt de vader van de twee militairen zich af. “De psychologie van al die jongens binnen is volledig ten einde. Mijn zoon is een kind dat helemaal niks met die coup te maken heeft. Als je in het leger geen bevelen opvolgt wordt je geslagen.”

Kunnen we in contact blijven om te horen hoe het afloopt met hun zoon? “Weet je wat, geef jij ons jou nummer maar”, zegt de moeder. De sfeer in het land is zodanig dat niemand elkaar meer vertrouwt. De politie riep in het weekeinde na de coup burgers op om mensen die de coup steunden op sociale media aan te geven. In zo’n sfeer laat je liever niet de schijn op je iets met de couppoging te maken hebt.

Als beveiligers de mensen aan het eind van de dag naar huis sturen hebben de meesten nog geen duidelijkheid over het lot van hun kinderen. Wel werd gisteravond bekend dat 62 militaire studenten van tussen de 14 en 17 zijn doorgestuurd naar de gevangenis. In totaal zijn zeker 6000 militairen aangehouden.

Voor de families van de gevangen militairen gaat hun persoonlijke wake 24 uur per dag door. Morgen om 8 uur ‘s ochtends staan ze weer voor de deur van de rechtbank.

Lees ook op trouw.nl
Getagged onder :

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.